Hoeveel pogingen heeft Edison moeten ondernemen vooraleer zijn lamp brandde?
Anders geformuleerd: had Edison een groeimindset?

Mensen met een groeimindset zijn eerder geneigd leerdoelen te kiezen dan louter prestatiedoelen. Het voordeel daarvan is dat, wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijke situaties of tegenslag, je minder snel opgeeft. Als je voor leerdoelen kiest, is je mindset gericht op het leveren van inspanningen, op het leren uit fouten en grenzen verleggen waardoor je de lat steeds hoger kan leggen. Leren omgaan met falen en feedback is daarbij een belangrijke hefboom.
Met je sporthelden als voorbeeld: no pain, no gain!

Hoe stimuleer je je groeimindset?

Wat kan je nu beter dan vroeger?
Sta eens bewust stil bij wat je nu al beter kan dan vroeger. Hoe is je dat gelukt? Door daar even op te focussen, roep je bij jezelf al een groeimindset op.

Wat zien anderen dat je nu beter kan dan vroeger?
Durf aan anderen te vragen wat je nu beter kan dan vroeger. Welke groeistapjes hebben zij jou zien maken? Door die feedback te vragen, inspireer je je eigen groeimindset en die van hen!

Wat had jij nooit kunnen denken …
Denk eens na over wat je iemand hebt zien doen, wat je nooit verwacht had van die persoon. Hoe heeft die dat voor elkaar gekregen? Wat zegt dat over de ontwikkelbaarheid van talenten en competenties?

Het belang van feedback
Het geven van eigenschapscomplimenten levert eerder een ‘vaste’ mindset op: de overtuiging dat prestaties gelinkt zijn aan je talenten en vaardigheden waarbij problemen liever worden vermeden uit angst om te mislukken.
Het geven van procescomplimenten ontwikkelt iemands groeimindset: de meest zekere weg naar succes is … het nog eens een keertje proberen!

Zorg voor een gezond en fit brein
Met een helder brein zorg je voor de juiste condities om je groeimindset te ontwikkelen. Dus eet gezond, druk soms even op de pauzeknop en slaap voldoende!

 

Edison had meer dan 1000 pogingen nodig om zijn lamp te doen branden, maar hij gaf nooit op. En op weg naar dat succes, ontdekte hij heel wat nieuwe dingen waar hij later op kon kapitaliseren.

Wil je kennismaken met ACTitude ? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.