“Uitstel maakt gemakkelijke dingen moeilijk en moeilijke dingen nog moeilijker”. Mason Cooley

Uitstelgedrag, zo blijkt uit een groot meta-analytisch onderzoek, is slecht voor de gezondheid en slecht voor uw ontwikkeling, welzijn en welvaart.

Hieronder 7 tips & tricks om uw uitstelgedrag aan te pakken.  Een uitgebreide whitepaper versie kunt u onderaan de pagina downloaden.

Gedrag veranderen betekent nieuw gedrag aanleren door … te doen.

Tip 1: Focus u op het resultaat van de acties. Het archief opruimen is minder leuk om te doen dan van een netjes geordende archiefkast genieten en dossiers zonder problemen terug te vinden. Bedenk welk effect u wilt bereiken en visualiseer dat mentaal in heldere beelden. Die ‘film’ werkt motiverend om het niet meer uit de hand te laten lopen.

Tip 2: Definieer bij projecten en grote taken altijd kleine eerstvolgende acties. Ons brein heeft een
voorkeur voor kleine taken of hapklare brokken. Als u een project of taak met meerdere acties wil gaan realiseren, definieer op voorhand ‘eerstvolgende acties’. Hak de olifant in mootjes en ervaar de zoete smaak van progressie.

Tip 3: Beloof deadlines aan collega’s, partners en klanten. Als u een concrete toezegging doet aan iemand die belangrijk voor u is, is de kans op uitstellen veel kleiner. Organiseer zo uw eigen sociale druk.

Tip 4: Ga max 30 minuten aan de slag. Ga eens maximaal 30 minuten aan de slag met de uitvoering van een volgende actie van de taak of het project waar u uitstelgedrag bij ervaart. Na een half uur mag u stoppen. De meeste mensen, zo blijkt uit onderzoek, gaan door en blijven aan de slag.

Tip 5: Eet vaker een kikker (Eat that frog). Begin de dag vaker met een taak waar u tegenop ziet of een hekel aan hebt. Het helpt tegen uitstelgedrag en zorgt voor een gevoel van voldoening en meer energie de rest van de dag.

Tip 6: Verander uw eigen overtuiging over werken “op de valreep”. “Pas als het echt moet, en uitstel niet meer kan, ben ik op mijn best”. Vaak ervaart u meer stress op zulke momenten, omdat er niets meer mag tegenzitten. Ook de geleverde kwaliteit is vaak minder optimaal dan u uzelf doet geloven.

Tip 7: Boots uw meest effectieve routines, ritmes en rituelen na. Sta eens stil bij uw productieve dagen. Wat hebben die dagen gemeenschappelijk? Sta ook eens stil bij uw minder productieve dagen waarin u gemakkelijk uitstelt. Wat hebben die gemeenschappelijk? Ga na wat niet werkt en kies voor wat wél werkt!

Download hier gratis de whitepaper tips & tricks van de ACTitude Business Coach: UITSTELGEDRAG