ACTitude staat voor de balans van de taak- en mensgerichte focus. Wij geloven dat duurzame resultaten worden gerealiseerd door het aanpakken van de juiste dingen met mensen die het beste van zichzelf kunnen en willen geven. Effectief leiderschap is daarbij van cruciaal belang.

Volgende tips helpen je op weg naar effectief leiderschap:

 1. Maak de toekomst
  Beantwoord de vraag ‘waar naartoe?’ en zorg dat de mensen rondom jou begrijpen hoe dat pad eruit ziet. Bepaal met andere woorden het doel van waar je met de onderneming naartoe wil (visie, missie, waarden) en hoe je dat doel wil bereiken (strategie vertalen naar operationele doelstellingen)
  Dit is het referentiekader waar je elke keuze die je maakt, elke beslissing die je neemt, aan aftoetst.
 2. Ga voor duidelijkheid van bij het begin
  Bepaal wie wat doet tegen wanneer en waarom.
  Bepaal prioriteiten: de juiste dingen, vooraleer je wil dat de dingen juist worden gedaan. Zorg ervoor dat je medewerkers doen wat nodig is. Creëer met andere woorden duidelijkheid over wat je wil dat er gebeurt, geef perspectief over het waarom dat iets moet gebeuren, brief en volg op, zorg voor impact.
 3. Haal het beste uit je medewerkers
  Ken je medewerkers, weet wat hun sterktes en ontwikkelpunten zijn. Begrijp wat zij nodig hebben om te groeien en gemotiveerd te blijven. Bouw aan wederzijds vertrouwen zodat in alle openheid en eerlijkheid positieve confrontaties mogelijk zijn zonder dat de credibiliteit of relatie geschaad wordt. Leid je medewerkers op en geef ze ruimte om zelfstandig te leren werken. Investeer dus tijd en energie om hen ‘in de vorm’ te likken.
 4. Sta open voor verandering
  Leven is het meervoud van lef ;-). Op de automatische piloot blijven is comfortabel, maar daar wordt het niet ‘anders’ of ‘beter’ van. Van begane paden afgaan vraagt moed, maar misschien heb je dat nodig om je doelstellingen te realiseren. Durf uit je comfortzone te komen en help ook anderen dat te doen. Toon leiderschap met lef!
 5. Communiceer en over-communiceer
  Gebruik de LSD-methode (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen). Luister actief zodat de ander zich gehoord voelt, parafraseer en vat samen om vast te stellen of je elkaar goed begrepen hebt, vraag door naar specifieke informatie zodat alles helder is en er geen misverstanden kunnen ontstaan. Geef constructieve feedback op gedrag en vergeet niet te complimenteren, dat werkt motiverend!
 6. Houd je gedachten positief
  Mensen met het glas half vol verschillen niet zoveel van mensen met het glas half leeg. Ze richten hun aandacht allebei op een deel van de werkelijkheid. Waardeer verschillen, want opgeteld zorgt dat voor complementariteit. Leer je aandacht zoveel mogelijk richten op de positieve dingen. Het startpunt ligt bij wat je al hebt, niet wat er nog ontbreekt. Je zal merken dat wat je aandacht geeft, groeit en positieve energie brengt voor jezelf en anderen.
 7. Investeer in jezelf
  Effectieve leiders kunnen niet worden gereduceerd tot wat ze weten en doen. Wie ze als mens zijn, heeft alles te maken met wat ze kunnen bereiken met en via anderen. Om constructief te kunnen samenwerken met anderen, moet je zelf goed in je vel zitten. Zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

 

Wil je graag meer weten over effectief leiderschap en hoe dit jouw onderneming kan beïnvloeden?

Neem dan vrijblijvend contact op en maak kennis met ons team.